ZLATIBOR

Planina izuzetne lepote u zapadnoj Srbiji

Zlatibor se nalazi u zapadnom delu Srbije, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000m. Leta su topla, zime blage, a planinske i morske struje se sudaraju baš na ovom mestu, što posebno pogoduje plućnim i srčanim bolesnicima. Ova planina se ubraja među najlepše u Evropi, puna je gostiju tokom cele godine, a nudi bezbroj prostranih proplanaka, potoka, pašnjaka, kao i razne vidove rekreativnog, sportskog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

ZLATIBOR

Zlatibor od davnina važi za dobro mesto za odmor i oporavak u prirodi. Danas je ova planina izuzetne lepote turistički centar sa najdužom tradicijom u Srbiji.

U neposrednoj blizini ove atraktivne planinske lepotice nalaze se mnogobrojne turističke atrakcije:

MOKRA GORA - planinsko selo koje se nalazi između Tare i Zlatibora. Na ovom mestu možete se provozati vozom „Ćira“ starom prugom poznatom kao Šarganska osmica. Na obližnjem brdu Mećavnik nalazi se etno selo Emira Kusturice „Drvengrad“, uređeno u lokalnom etno stilu. Ovde možete probati lokalnu hranu i kupiti ručno izrađene suvenire.

MUZEJ STARO SELO SIROGOJNO nalazi se 26km od turističkog centra Zlatibor i jedini je muzej na otvorenom u Srbiji, izgrađen od starih brvnara donetih iz svih krajeva Zaltibora. Svaka kuća je opremljena autentičnim pokućstvom, oruđima i alatima. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma i dr. U selu se u toku godine organizuju brojne izložbe, kao i škole farbanja uskršnjih jaja ili proizvodnje ručne trikotaže. Sirogojno je postalo svetski poznato po proizvodnji ručno rađenih džempera.

STOPIĆA PEĆINA nalazi se na samo 19km od Zlatibora. Ime je dobila po zaseoku Stopići, a prva speleološka istraživanja je obavio čuveni geograf Jovan Cvijić. Ova pećina je rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Dugačka je 1.651,5m i sastoji se od 5 celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

POTPEĆKA PEĆINA se nalazi u pećini Potpeć, 14km od Užica. Ulaz u Potpećku pećinu predstavlja jedan od najvećih pećinskih ulaza na Balkanu. U Potpećkoj pećini razlikuju se dva glavna sprata pećinskih kanala: stariji – Gornja pećina i mlađi – Donja pećina.

VODOPAD U GOSTILJU visok je 20m i jedan je od najviših vodopada u Srbiji. Nalazi se u selu Gostilje, 25km od Zlatibora. Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode.

Najviši vrh Zlatibora je TORNIK (1496m). Na njemu se nalazi ski centar sa 4 staze pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Skijašima su na raspolaganju šestosedna žičara, dva ski lifta i bebi lift za najmlađe.

A hoteli 3
Izrada sajta